Iedereen die kan schaken.

Voor wie?

De leukste manier van leren.

Spelend leren

Gelukkig heel eenvoudig.

Spelregels

Tips en ideeën.

Tips

 

Bestel snel één of meerdere exemplaren van Rekenschaak! Leuk om zelf te spelen, maar ook leuk als kado of om op school te gebruiken.

REKENSCHAAK

Alvorens we kunnen beginnen?

Voordat we kunnen beginnen moeten we natuurlijk eerst alles klaarleggen, gelukkig gaat dat heel makkelijk. Je hebt een normale schaakset nodig. Naast de schaakset heb je nog de kaarten van "Rekenschaak" nodig en papier en potlood om de scores bij te houden.

De kaarten van Rekenschaak zijn er in drie soorten, namelijk: rekenkaarten, rokadekaarten en promotiekaarten. De acht promotiekaarten leg je op een stapeltje naast het bord, hetzelfde doe je op een tweede stapeltje met de rokadekaarten. Beide stapeltjes mogen gewoon met de bovenkant naar boven op tafel liggen. Schud vervolgens de 48 rekenkaarten heel goed en leg dit stapeltje omgekeerd ook naast het bord.

Dat was de voorbereiding, we kunnen nu beginnen!

Wie wint bij "Rekenschaak"?

Bij "Rekenschaak" wint degene met de meeste punten. Dat wil dus zeggen dat zelfs als je wordt mat gezet je toch nog gewonnen kunt hebben, als je tenminste het meeste aantal punten hebt. Ook kan er bij remise toch nog een winnaar zijn, want ook dan geldt dat degene met de meeste punten heeft gewonnen.

Bij "Rekenschaak" kan het dus alleen gelijkspel worden als de schaakpartij in remise is geëindigd en beide spelers ook precies evenveel punten hebben.

Hoe nu te spelen?

De spelregels zijn eigenlijk heel eenvoudig, je gaat namelijk gewoon een partijtje schaken. Je gaat dus ook proberen om de ander mat te zetten en alle regels van het schaakspel blijven gewoon gelden.

Als er echter een stuk of een pion wordt geslagen, dan moet er ook een rekenkaart worden gepakt van de stapel. De rekenopgave op de kaart bepaald hoeveel punten er opgeschreven mogen worden. Het kan een aantal punten erbij zijn, maar ook een aantal punten eraf.

In het voorbeeld rechts kun je zien hoe de score duidelijk en makkelijk is bij te houden. Na de eerste keer iets geslagen te hebben had wit 12 punten en was zijn totaal dus ook 12 punten. Toen hij weer iets sloeg verdiende hij 4 punten en werd het totaal dus 12 + 4 = 16 punten. Toen hij weer iets sloeg verloor hij drie punten en werd zijn totaal 16 - 3 = 13 punten. 

De zwartspeler had na zijn eerste keer slaan 2 punten. Bij de tweede keer iets slaan verloor hij 8 punten en werd het totaal dus 2 - 8 = -6 punten. Gelukkig verdiende hij bij de volgende keer slaan 15 punten er werd zijn totaal -6 + 15 = 9 punten.

Bijzondere kaarten

Er zijn een twee soorten bijzondere kaarten, namelijk de promotiekaart en de rokadekaart.

De rokadekaart krijgt een speler na het uitvoeren van de rokade. Met de rokadekaart kun je eenmalig een hoge score van je tegenstander halveren. De rokadekaart speel je dus pas als de ander klaar is en dan lever je de kaart in en krijgt de ander dus slechts de helft van het aantal behaalde punten.

De promotiekaart krijg je als een pion promoveert. Met deze kaart kun je je score in een beurt verdubbelen. Je levert dan de kaart in en krijgt het dubbele aantal punten.

Dat was eigenlijk alles wat er te vertellen is over de spelregels ..... veel plezier!

Contact

Kossies Design         
Bloemersmastraat 40   info@kossiesdesign.nl
9822 AD Niekerk   kossiesdesign.nl
Tel. 0594 500887   facebook.com/kossies