Iedereen die kan schaken.

Voor wie?

De leukste manier van leren.

Spelend leren

Gelukkig heel eenvoudig.

Spelregels

Tips en ideeën.

Tips

Via de onderstaanscoreformulier Rekenschaakde link kun je geheel gratis dit scoreformulier voor Rekenschaak downloaden. Het is een pdf-bestand dat je zelf kunt uitprinten zo vaak je maar wilt.

Als er hoge scores worden behaald dan hoor ik graag de naam en het behaalde aantal punten. Misschien kan ik er een leuke lijst topscorers van maken.

Veel plezier en succes gewenst!

 

Download  

Na het verschijnen van Rekenschaak was Judith van Amerongen van Schaakschool Polgar een van de eerste die een exemplaar bestelde. Ik was dan ook natuurlijk erg nieuwsgierig naar haar eerste ervaringen met Rekenschaak.

Judith stuurde me niet alleen een leuke reactie toen ik haar vroeg om haar eerste ervaringen, maar stuurde tevens de foto die bij dit artikel is geplaatst. De letterlijke reactie van Judith was als volgt: 

"Toevallig heb ik net gisteren voor de eerste keer het rekenschaak gebruikt! En het beviel goed. Ik had vooraf blaadjes gemaakt waarop we de scores konden bijhouden. De eerste partij speelde ik tegen een leerling van me. Dat werd een hilarische partij omdat ik elke keer ongeveer de slechtst mogelijke kaart trok en hij alleen maar hele goede. Ik werd dan ook volledig in de pan gehakt. Hij vond het uiteraard erg leuk. Daarna heb ik kinderen het tegen elkaar laten spelen en ook zij waren erg enthousiast. Ook een moeder vond het erg leuk omdat ze er achter kwam dat haar zoon van 6 al veel beter kon rekenen dan zij dacht. Ik moest plechtig beloven dat ik de kaarten volgende week weer meeneem. Een zeer geslaagde eerste ervaring dus, ik ga het zeker vaker gebruiken."

Ook mijn eigen ervaring is dat kinderen die het eenmaal gespeeld hebben het ook vaker willen spelen. Bij mijn eigen jeugdschaakclub "Schaak maar raak!" laat ik ze vaak nog even Rekenschaak spelen na hun partij voor de competitie.

Het klopt ook dat je inderdaad aangenaam verrast kunt worden door de rekenvaardigheid van kinderen. Misschien dat de combinatie van het spelen van een spel en de belangrijkheid van de punten om het spel te winnen maakt dat ze zich net even wat beter concentreren. Ze willen ook niet alleen hun eigen punten goed berekenen, maar controleren ook of de ander het wel goed doet.

Ik weet zeker dat er nog vele leuke Rekenschaak partijen zullen volgen bij Schaakschool Polgar.

Op uitnodiging van Frans Huisman, voorzitter van schaakclub Leek, heb ik gisterenavond, 28 oktober, Rekenschaak mogen demonstreren aan de aanwezige schakers. Naast Frans waren ook Tijmen (jeugdleider) en Marjet (jeugdzaken Nosbo) aanwezig en natuurlijk de jeugdschakers.

Al vlug bleek hoe eenvoudig het is om Rekenschaak te spelen, want vrijwel zonder enige uitleg werd er al snel volop geschaakt. Een van de reactie van de kinderen was dan ook, "je hebt de handleiding eigenlijk helemaal niet nodig". Dit is niet helemaal waar, want er werd even vergeten dat ik de belangrijkste dingen in een paar minuten vooraf had verteld. Maar het geeft wel aan hoe makkelijk de kinderen het oppikten en het spel aan het spelen waren.

Niemand was snel uitgekeken op het spel en er werden zelfs meerdere partijtjes gespeeld. Het leuke was ook dat sterkere en minder sterke spelers inderdaad ineens beide kans hadden om te winnen. Tevens werd er veel hoofdrekenen geoefend, om de score te bepalen en dat is op zich natuurlijk leuk meegenomen. 

Frans, Tijmen en Marjet konden al toekijkend zien hoe het spel bij de kinderen aansloeg. Frans opperde al zelf dat het misschien ook wel leuk kon zijn om het eens met de volwassenen te spelen, en dat is inderdaad een goed idee!

Het was ook voor mij erg leuk om te zien hoe veel plezier de schakers hadden met het spelen van Rekenschaak.

Tot slot .....

Het is onmogelijk om op een website of op papier duidelijk te maken hoe leuk Rekenschaak is voor kinderen én voor volwassenen. Het blijven dan maar mijn woorden en als bedenker en maker wordt er uiteraard anders tegen mijn woorden aangekeken, want natuurlijk vind ik het een leuk spel. De enige manier om dus duidelijk te maken dat het echt een leuk spel is, is door demonstraties en door anderen over Rekenschaak te laten vertellen en/of schrijven.

Zaterdagavond 1 oktober jl. werd de eerste echte partij Rekenschaak gespeeld. Onze twee dochters waren de eerste die het mochten uitproberen. Ze kregen een schaakset en een zelf geprinte versie van de Rekenschaak kaarten, met een beknopte handleiding. Zonder verdere uitleg of hulp van mij gingen ze aan de slag en dat ging erg goed. 

Binnen enkele minuten was de handleiding gelezen en stond alles klaar om te beginnen met de eerste partij Rekenschaak. De partij ging op en neer qua kansen en ook de punten die werden behaald vielen soms in het voordeel van de een uit en dan weer in het voordeel van de ander.

Tegen het eind van de partij ontstond er wel een leuke situatie. Zwart had 130 punten en wit 120 punten. Zwart staat ook qua materiaal duidelijk voor. In een gewone schaakpartij zou zwart dan ook eenvoudig winnen omdat de pion naar de overkant loopt en promoveert tot een dame. Daarom was in een gewone schaakpartij de laatste zet van zwart, Tc3-c8, ook een goede zet geweest.

Maar bij Rekenschaak loopt het allemaal net iets anders. Kijk maar eens mee wat er gebeurde .....

Wit speelde: h7-h8 en promoveerde de pion tot een Dame. Bij Rekenschaak krijg je als je een pion laat promoveren een Promotiekaart (deze verdubbeld je score in een beurt).

Zwart reageerde met Tc8xh8. De zwarte toren sloeg dus de witte dame. Zwart trok een kaart en daarop stond: "Waarde geslagen stuk - 5". Dat werd dus 9 - 5 = 4 punten.

De stand was dus: Wit 120 punten en Zwart 134 punten.

Toen sloeg de witte Koning de zwarte Toren, Kg7xh8. Wit trok een kaart en daarop stond: "Waarde geslagen stuk x 3". Dat werd dus 5 x 3 = 15 punten.

Máár .... toen zette wit ook nog eens zijn zojuist gekregen Promotiekaart in en de score verdubbelde dus 15 x 2 = 30 punten.

Máár .... toen zette zwart zijn eerder in de partij gekregen Rokade-kaart in die de score van die beurt weer halveert en dus werden de 30 punten toch weer 15 punten.

De stand was toen Wit 135 punten en Zwart 134 punten!

Zelfs als de zwarte pion zou promoveren naar een Dame en vervolgens de witte Koning mat zou zetten, zou zwart niet meer punten kunnen verdienen. Dus ondanks dat wit materiaal achter staat won wit toch de Rekenschaak partij met 135 tegen 134 punten!

Een leuk en spannend slot van de allereerste Rekenschaak partij.

 

Contact

Kossies Design         
Bloemersmastraat 40   info@kossiesdesign.nl
9822 AD Niekerk   kossiesdesign.nl
Tel. 0594 500887   facebook.com/kossies